De vijf belangrijkste verzekeringen voor startende ondernemers

Een eigen bedrijf biedt volop vrijheid. Je kunt zelf bepalen hoe jij je dag indeelt en waar je graag aan of voor wie je werkt. Als startende ondernemer is het echter belangrijk om je te verzekeren tegen bepaalde risico’s. Maar welke verzekeringen zijn cruciaal? Wat heb je écht nodig in geval van nood? En zijn er ook verplichte verzekeringen die je af moet sluiten? Om antwoord te geven op deze en wellicht ook andere vragen die bij jou spelen, zetten wij de vijf belangrijkste basisverzekeringen voor startende ondernemers die je via Polisselect Nederland zelf direct online kunt afsluiten op een rijtje.

Doorloop ons 5 stappenplan
   Stap 1   

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)

   Stap 1   

Aansprakelijkheids-verzekering voor bedrijven (AVB)

Het omstoten van een vaas bij een klant, een productiefout in een geleverd product of de letselschade van een personeelslid. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schades als je als ondernemer aan het werk bent. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt daarom in vele situaties wel een geruststellend gevoel.

Een goede aansprakelijkheidsverzekering voor jouw bedrijf is zelfs geld waard. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt veelal allerlei zichtbare soorten schade aan personen en objecten die jij als ondernemer hebt veroorzaakt. Het beschermd in de meeste gevallen jouw opgebouwde (privé) vermogen.

Meer over aansprakelijkheid Sluit nu af Meer over aansprakelijkheid Sluit nu af
   Stap 2   

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) voor startende ondernemers

   Stap 2   

Beroepsaansprakelijk-heidsverzekering (BAV) voor startende ondernemers

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt advies- en vermogensschade voor adviserende en organiserende beroepen*. Deze verzekering is van groot belang wanneer jij of één van jouw medewerkers door een beroepsfout of verkeerd advies schade veroorzaakt. Dat lijkt misschien een ver van je bed show, maar komt wel degelijk met grote regelmaat vaak voor. 

Ongeacht of je nu een berekeningsfout maakt als fiscalist of accountant, een deadline mist als advocaat of een verkeerd advies geeft als reorganisatiedeskundige: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan jouw financiële vermogensschade borgen en voorkomt daarmee een persoonlijk faillissement. 

Meer over aansprakelijkheid Sluit nu af Meer over aansprakelijkheid Sluit nu af

* Heb je geen adviserend of organiserend beroep? Dan kun je deze stap overslaan.

Vergelijk premies en dekkingen van
meerdere aansprakelijkheidsverzekeraars.

Vergelijk premies en dekkingen van meerdere aansprakelijkheids-verzekeraars.

Ben jij op zoek naar een passende beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Vergelijk dan in een paar minuten de verschillende aansprakelijkheidspakketten van de door ons geselecteerde verzekeraars.

Beroepsaansprakelijkheid

Overige aansprakelijkheid

Bestuurdersaansprakelijkheid

   Stap 3   

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

   Stap 3   

Arbeidsongeschiktheids-verzekering (AOV)

Als ondernemer is er niets zo belangrijk als continuïteit. Wanneer je arbeidsongeschikt raakt door ziekte of een ongeval biedt een AOV bescherming tegen het wegvallen van jouw inkomsten. De afkorting AOV staat namelijk voor arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze soort verzekering biedt (startende) ondernemers zekerheid van een inkomen (uitkering) wanneer zij door ziekte of na een ongeval (tijdelijk) niet kunnen werken. Zo weet jij zeker dat je jouw hypotheek, boodschappen en andere vaste lasten kunt blijven betalen. 

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn betaalbaarder dan je denkt. Afhankelijk van de variabelen die jij zelf bepaald en het soort AOV die je wilt afsluiten biedt Polisselect Nederland met de verschillende rekentools direct inzicht in de kosten van jouw gewenste AOV.

Bereken verschillende AOV verzekeringen Bereken verschillende AOV verzekeringen

Vragen over het afsluiten van een bedrijfsverzekering?

Bel onze specialisten van Advies en Kies op  0527 63 09 00

   Stap 4   

Nabestaandenpensioen (ORV)

Wanneer je vanuit loondienst start met ondernemen is het belangrijk om je te realiseren dat in de meeste gevallen jouw pensioensopbouw stopt. Het pensioenspotje dat je al hebt opgebouwd blijft uiteraard bestaan. Dit betreft veelal het ouderdomspensioen en je kunt dit gedeelte inzetten ten tijde van de AOW-leeftijd. Het nabestaandengedeelte vervalt in de meeste gevallen! Dit betekent dat wanneer jij als ondernemer komt te overlijden, jouw (deel van het) inkomen helemaal wegvalt. 

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) biedt financiële zekerheid voor nabestaanden bij overlijden van de verzekerde. Deze uitkering kan worden gebruikt om het restant van een hypotheek af te lossen. Een dergelijke overlijdensrisico-uitkering  is ook prima in te zetten voor andere doeleinden zoals een uitkering voor je nabestaanden.

Sluit vandaag nog een TAF overlijdensrisicoverzekering af Sluit nu af

* Heb je geen adviserend of organiserend beroep? Dan kun je deze stap overslaan.

   Stap 5   

Overige zakelijke schadeverzekeringen

Nu we vier belangrijke zaken behandeld hebben, komen we aan bij alle overige zakelijke schadeverzekeringen. Naast aansprakelijkheid en persoonlijke verzekeringen als een AOV en overlijdensricoverzekering is het voor sommige startende ondernemers aan te raden om ook één van de volgende bedrijfsverzekeringen af te sluiten:

 • Bedrijfsauto
 • Rechtsbijstand
 • Cyberrisico
 • Inventaris & goederen
 • Bedrijfsgebouw
 • Huurdersbelang
 • Doorlopende CAR of zakenreis
 • Bedrijfsschade of extra kosten 

Zo kreeg bijvoorbeeld afgelopen jaar een winkeleigenaar die een bedrijfsschadeverzekering had afgesloten na brand alle vaste kosten en het weggevallen inkomen uitbetaald. Hierdoor kon de onderneming tijdelijk verhuizen, het afgebrande pand opnieuw opbouwen en het allerbelangrijkste: blijven bestaan. Deze verzekering bleek voor hen cruciaal, zeker wanneer jij je realiseert dat 50 procent van alle bedrijven na brand failliet gaat en niet meer kan herstarten. 

Het zelf online afsluiten van zakelijke schadeverzekeringen hebben we erg gemakkelijk voor je gemaakt. Start direct met het zelf samenstellen van jouw zakelijke verzekeringen in één pakket.  

Sluit nu af Sluit nu af

Unieke omruilgarantie tijdens het aanvragen van een aansprakelijkheidsverzekering.

Ben je begonnen met het zelf berekenen, selecteren en afsluiten van een bedrijfsverzekering, maar kom je er niet uit? Of wens je toch meer ondersteuning? Geen paniek! Wanneer je ons een seintje geeft, maken we er alsnog een adviestraject op maat van.* 

Vraag om advies van Advies en Kies Vraag om advies van Advies en Kies

* Let op! Deze omruilgarantie geldt alleen wanneer jouw verzekeringsaanvraag nog niet tot een definitieve polis is gekomen. 

Veelgestelde vragen over
bedrijfsverzekeringen voor startende ondernemers.

In de basis zijn er in Nederland twee verzekeringen verplicht voor iedereen, ondernemer of niet. Dit zijn de zorgverzekering en een WA-verzekering motorrijtuigen. Andere soorten (aansprakelijkheids)verzekeringen specifiek voor (startende) ondernemers – ZZP en MKB – zijn veelal niet verplicht, maar wel zeer aan te raden. Een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje! Bovendien kan een opdrachtgever, leverancier of klant vragen en soms zelfs eisen dat jij voor jouw bedrijf of organisatie een bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluit.

De meest belangrijke verzekering voor startende ondernemers is een aansprakelijkheidsverzekering. Onder deze vorm van verzekeren vallen zowel de beroeps- als bedrijfsaansprakelijkheid. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is in onze ogen altijd van belang voor elk bedrijf om af te sluiten. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is noodzakelijk wanneer je een adviserend en/of organiserend beroepen uitvoert.

Een zakelijke rechtsbijstandsverzekering dekt geschillen met klanten, opdrachtgevers, in het verkeer of over een bedrijfspand. Deze verzekering is niet verplicht, maar voor sommige (startende) ondernemers wel aan te raden. Het allerbelangrijkste is in onze ogen een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Deze verzekering zien wij als passieve rechtsbijstandverzekering en biedt ook ondersteuning wanneer je hulp nodig hebt van een jurist.

Als ondernemer is er niets zo belangrijk als continuïteit. Ook als je door ziekte of een ongeval langere tijd niet kunt werken, wil je dat jouw bedrijf door kan blijven draaien. Als werknemer ben je standaard gegarandeerd van een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering via jouw werkgever. Als ondernemer is dat niet het geval. Daarom is het des te belangrijk om een goed vangnet voor jezelf te regelen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje! Regel je niets, dan wordt je geacht eerst jouw eigen vermogen in te zetten, alvorens je aanspraak kunt maken op een bijstandsuitkering. Dit vermogen wil je toch liever behouden? Je hebt het immers veelal ook nodig voor jouw pensioen. 

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn afhankelijk van de variabelen die jij zelf bepaald. Naast de soort verzekering hebben het verzekerde bedrag, de eindleeftijd, jouw beroep en eigenrisico periode de grootste invloed op de premie die de AOV verzekeraar van jouw vraagt. Met de verschillende rekentools op Polisselect Nederland heb je snel, gemakkelijk en direct inzicht in de kosten van jouw gewenste AOV.

Nee, op dit moment is het afsluiten van een AOV nog niet verplicht. We zeggen daarbij bewust nog niet, omdat politiek Nederland drukdoende is om een AOV te gaan verplichten. Het is daarom verstandig om als ondernemer nu alvast in actie te komen. Allereerst omdat je nooit weet hoe jouw gezondheid morgen zal zijn. Er kan snel iets gebeuren waardoor jouw gezondheidstoestand niet meer geaccepteerd wordt door een AOV verzekeraar. Daarnaast heeft het vroegtijdig instappen bij een AOV ook een financieel voordeel. Hoe jonger je jouw verzekering start, des te voordeliger je kunt instappen. Kortom: wacht niet te lang met het afsluiten van een AOV.

Laten we maar direct met het grootste voordeel beginnen: een AOV geeft rust. Het beschermt jouw inkomen voor het geval je arbeidsongeschikt raakt. De premie die je daarvoor betaald hoeft niet hoog te zijn. De vele keuzemogelijkheden en kortingsregelingen die wij in sommige situaties aanbieden beïnvloeden namelijk de hoogte van jouw AOV premie. Bovendien is jouw premie zeker geen weggegooid geld. Veel AOV verzekeraars staan namelijk al vanaf dag één voor jou klaar om je te helpen uitval te voorkomen. Deskundige hulp op maat dus, waardoor zij ervoor zorgen dat jij zo snel mogelijk weer aan het werk kunt.  

Het nadeel? Een AOV kost geld, maar dat had je vast al door. De keuzes die je maakt hebben invloed op de uitkering die je krijgt als je arbeidsongeschikt raakt. Het voordeel daarvan is dat jouw premie in veel gevallen fiscaal aftrekbaar is.

De premie van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:

 • De leeftijd, gezondheid en het rookgedrag van de verzekerde;
 • Het verzekerde bedrag;
 • De looptijd van de verzekering;
 • De dekkingskeuze.

Via de TAF rekentool krijg je snel en eenvoudig inzicht in de voor jouw situatie geldende scherpe premie. Deze premie blijft gelijk tijdens de gehele looptijd van de verzekering.

75.000 huishoudens komen binnen drie maanden in geldproblemen als er iets (drastisch) verandert in het inkomen. Om dat te voorkomen kun je via Polisselect Nederland zelf een ORV afsluiten. Het afsluiten van een TAF ORV levert je vier unieke voordelen op:

 • De hoogst gewaardeerde overlijdensrisicoverzekering volgens onafhankelijk vergelijkingsinstituut MoneyView
 • Altijd een aantrekkelijk aanbod door samenwerking met meerdere verzekeraars
 • Jaarlijkse mogelijkheid tot verhoging van maximaal 15% van het verzekerde bedrag
 • Enkel een (online) gezondheidsverklaring van de verzekerde vereist

Veel startende ondernemers maken gebruik van een privé auto en verrekenen gemaakte kilometers. Wanneer je in jouw privé auto goederen vervoerd of een privé auto gebruikt om naar een zakelijke afspraak te gaan, is een particuliere autoverzekering niet dekkend. Bij schade of een ongeval zal jouw verzekeraar in dat geval onderzoeken waarvoor je de auto op dat moment gebruikt. 

Kom in contact met Polisselect Nederland.

Bij Polisselect Nederland kun jij binnen enkele minuten een bedrijfsverzekering die voldoet aan jouw wensen aanvragen. Snel, gemakkelijk én bij één van onze betrouwbare partners. 

Ben jij op zoek naar een passende bedrijfsverzekering en wil je graag advies op maat? Ontstaan er tijdens het aanvragen van jouw verzekering een aantal vragen? Wij vinden het belangrijk dat onze dienstverlening voor iedereen bereikbaar en toegankelijk is. Naar wens of op aanvraag bieden wij jou graag een adviestraject op maat aan. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of heb je een vraag of opmerking? Neem gerust contact met ons op. We staan je graag te woord!

  Polisselect Nederland

  Over ons

  Contact opnemen

  Liever direct contact met een adviseur? Je kunt ons altijd bellen, mailen of ons contactformulier invullen.Onze specialisten van Advies en Kies helpen je graag verder.

  Registratie AFM
  Advies en Kies B.V. is ingeschreven bij de Autoriteit Financiële Markten onder vergunningnummer: 12046769.

  Klachten?
  Mocht u menen dat wij niet adequaat op uw klacht hebben gereageerd, dan kunt u zich wenden tot: Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) Postbus 93257, 2509 AG Den Haag Telefoon: 070 - 333 8 999 Ons kantoor is bij het KiFiD aangesloten onder nummer: 300.017402

  Polisselect NL is een website van Advies en Kies B.V.

  Kantoor Emmeloord
  Ecu 41, 8305 BA, Tel. 0527 - 630 900

  Kantoor Zwolle ( alleen op afspraak )
  Grote Voort 5, 8041 AM, Tel. 085 - 021 24 00

  Kantoor Dronten
  Het Spaarne 37, 8253 PE, Tel. 0321 - 386 620

  KvK: 74787675